Kokosowy pudding z siemienia lnianego z jabłkiem
Uwielbiam robić desery z siemienia lnianego. Szkrabinka je uwielbia, więc mam wielką motywację by wymyślać nowe przepisy. Tutaj połączyłam je z mlekiem kokosowym, jabłkami, cynamonem oraz fioletowa marchewką. Fioletowa marchew ma o 40% więcej beta karotenu od najbardziej popularnej marchwi pomarańczowej i jest jej przodkiem. Fioletowa marchew wraca do łask w związku z poszukiwaniem odmian najmniej zmodyfikowanych. Odmiana ta zawiera również więcej witamin i antyoksydantów czyli naturalnych substancji które wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Składniki na 2 porcje:
- 6 płaskich łyżek złocistego siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka
- 1 marchew fioletowa
- suszona morwa lub inne bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy zmielone siemię lniane i cynamon. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy, do czasu aż pudding zgęstnieje.
Jabłka blendujemy, marchew trzemy na tarce na małych oczkach.
Nakładamy do szklanek w kolejności pudding, mus z jabłek, pudding, marchew, na górę morwa.
Inne deserki z siemieniem lnianym:
Piankowy kisiel z lnu |
Pianka z lnu z pieczonym jabłkiem |
Czekoladowy pudding z lnu |
Komentarze
Prześlij komentarz