Pianka z lnu z pieczonym jabłkiem - bez cukru
Lekki deser, przypominający śmietanę z szarlotką ( w wersji light) :)
Składniki:
- 3 łyżki lnu
- 2 jabłka
- cynamon
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Len zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu.
Po zdjęciu z gazu przecedzamy.
Wywar z lnu wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc.
Pieczone jabłka również przygotowuję dzień wcześniej.
Jabłka myjemy,wydrążamy środek i obsypujemy go cynamonem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Pieczemy około 30 minut ( w zależności od wielkości jabłek - w trakcie pieczenia należy sprawdzać czy są gotowe)
Jabłka przestudzam. Obieram ze skórki i rozgniatam widelcem.Wstawiam do lodówki.
Wywar z lnu po wyciągnięciu z lodówki ubijam mikserem tak długo aż powstanie piana przypominająca pianę z białek jajek.
Dodaję jabłka i miksuję do czasu aż dobrze połączą się z pianką.
Można dodać więcej cynamonu do smaku,.
Nakładam. Dekoruję owocami.
Wygląda i smakuje pysznie.
Porcja wystarcza na dwa desery.
Komentarze
Prześlij komentarz