Mleko kokosowe - szybki przepis




Składniki:

 - 2 szklanki wiórków kokosowych  - bez siarczanów ( tutaj można poczytać dlaczego )
- 1 1/2 litra wrzątku



Przygotowanie:

Wiórki zalewamy 1l wrzątku, blendujemy około 5 minut.
Masę przecedzamy przez gazę lub sitko, mocno dociskamy.
Można na tym etapie zakończyć i mamy mleko bardziej esencjonalne np do picia.
Jeśli ktoś ma ochotę na mleko jeszcze bardziej treściwe, należy zmniejszyć ilość wody.
Przygotowując mleko które ma być bazą zupy lub sosu, zalewam wiórki kokosowe jeszcze raz.
Tym razem 0,5 litra wrzątku, ponownie blenduję i przecedzam.
Mleko przechowuję w szklanej, zakręcanej butelce do 3 dni w lodówce.
Podczas  przechowywania w lodówce mleko może ulec rozwarstwieniu, by wróciło do pierwotnej konsystencji należy je delikatnie podgrzać.

Z pozostałych wiórek można zrobić:

Kokosowy deser lniany z malinami




Komentarze

Popularne posty