Babeczki z mąki konopnej - bez cukru i glutenu


Dlaczego warto uzywać maki konopnej do wypieków :

  1. Mąka nie zawiera glutenu wiec jest odpowiednia dla osób chorujących na Celiakie i walczących z nietolerancją glutenu
  2. Jest bardzo odżywcza, zawiera 5,6 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu : Omega 3 ( wspomagają krążenie), Omega 6 (dla odpowiedniego funkcjonowania mózgu, zdrowia kości, metabolizmu); zawiera także kwas GLA- gamma linolenowy
  3. Jest źródłem aminokwasów w tym 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie jest w stanie produkowac
  4. Zawiera dużo błonnika, niezbędnego dla funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki temu czujemy się pełni przez dłuższy czas
  5. Jest źródłem białka: 33 %
  6. Bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, niacyna, ryboflawina, tiamina
  7. Zawiera witaminę E (przeciwutleniacz, witamina niezbędna w profilaktyce raka)

Składniki na ok. 10 babeczek 

- 7 łyżek mąki konopnej 
- 2 jajka
- 2 dojrzale banany lub 2 dojrzałe gruszki 

Przygotowanie :

Jajka ubijamy. Dodajemy kawalki banana / gruszki. 
Miksujemy. 
Dodajemy mąkę  
Miksujemy .
NajNakład do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni  
Pieczemy 20 minut  

Komentarze