Wegetariański bigos z ciecierzycą


Składniki:

- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pomidorów malinowych
- 0,5 kg ciecierzycy
- 3 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- majeranek około 2-3 łyżek
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy przepis na pastę znajdziesz tu
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól kłodawska

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczoną przez noc w wodzie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy, ma być ugotowana ale nie rozgotowana.
Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry.
Kroimy je na kawałki i wkładamy na nagrzaną patelnię. 
Do pomidorów dodajemy poszatkowane cebule, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, majeranek, kurkumę, doprawiamy czarnym pieprzem.
Sos dusimy na małym ogniu około 40 minut.
Ugotowaną kapustę i ciecierzycę przecedzamy.
Do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem, wkładamy kapustę i ciecierzycę, wlewamy sos.
Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, majerankie i solą kłodawską - jeśli jest taka potrzeba.
Dodajemy masło i koncentrat, dusimy na małym ogniu około 30 minut. Często mieszając

Po nałożeniu na talerze polewamy ulubionym olejem, lub w wersji nie wegetariańskiej, smalcem z skwarkami.


Komentarze

Popularne posty