Pasta z kurkumy, kurkuma i jej właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.


Kurkuma


National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, gdzie udowodniono jej silne właściwości farmakologiczne m.in. : przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne.
Kurkumina (związek chemiczny występujący w kurkumie) została uznana jako silny naturalny  środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute), który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie.
Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a od dystrybutorów, którzy często, aby zyskać na objętości dodają obce substancje na przykład mąkę. Można to sprawdzić ale już po zakupie. Rozpuszczamy kurkumę w szklance wody, jeśli na dnie widzimy osad, to znaczy kupiliśmy oszukany produkt.
Kolejną ważną sprawą jest  jakość samej kurkumy (zawartość kurkuminy) i to aby była wolna od zanieczyszczeń. Samo oznaczenie na opakowaniu, że produkt jest organiczny nie wystarczy. Certyfikat Organic Label zdewaluował się w ciągu ostatnich kilku lat, ponieważ jest już prawie 300 chemikaliów rolniczych, których „dopuszczalne” poziomy kwalifikują je jako produkt organiczny.

Aby zminimalizować ryzyko należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Na pewno nie należy do celów leczniczych kupować kurkumy z Chin, nawet jeśli  ma certyfikat Bio, ponieważ większość ziemi uprawnej w Chinach jest zanieczyszczona metalami ciężkimi.
Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego (badania nad chorobąAlzhaimera) dla lepszej absorpcji  przez organizm zaleca stosować na pusty żołądek rozpuszczoną w płynie o podwyższonym PH np. soku z wiśni.
Natomiast na stronach National Cancer Institute, można przeczytać, że kurkuma jest lepiej absorbowana z tłuszczem, np. z oliwą z oliwek i czarnym pieprzem (bioperyna). Ale nie ma co do tego jednoznacznych odpowiedzi wśród naukowców – list dr Donald Abram.
 Jeśli, wśród naukowców nie ma jednoznacznego stanowiska kiedy najlepiej jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają przyjmować z tłuszczem np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także w obecności pieprzu.
Dobroczynne właściwości kurkumy
  • działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo
  • wspomaga leczenie chorób stawów
  • regeneruje skórę i uszkodzone tkanki, a także przeciwdziała łupieżowi (4 części oleju kokosowego i 1 część sproszkowanej kurkumy, wymieszać i nałożyć na skórę głowy na kilkanaście minut, a następnie dobrze spłukać)
  • jest rozgrzewająca, więc pomaga przy przemarznięciach i przeziębieniach (złote mleko, czyli mleko z dodatkiem pasty z kurkumy)
  • ma działanie bakteriobójcze i wspomaga leczenie infekcji 
  • działa przeciwbólowo
  • wycisza i uspokaja, ma działanie antydepresyjne
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • wybiela zęby (pasta z 3 części oleju kokosowego, 2 części sody oczyszczonej i 1 część sproszkowanej kurkumy)
  • można ją stosować jako naturalny barwnik, na przykład do barwienia skorupek jajek lub potraw
UWAGA: osoby, które są uczulone na salicylany powinny unikać kurkumy

Kurkuma sama w sobie jest absolutnie bezcennym lekiem. Aby jeszcze pełniej mogła uwolnić wszystkie swoje prozdrowotne właściwości, zaleca się gotowanie jej w wodzie przez co najmniej 8 minut. Idealnym rozwiązaniem jest więc przygotowanie Pasty z kurkumy, której większą ilość możemy przechowywać w lodówce, przez 2 do góra 3 tygodni. Po 21 dniach pasta staje się niezdatna do użytku. Można to poznać po lekko metalicznym zapachu.

Składniki:

1/2 szklanki wody
2 lub 3 łyżki kurkumy ( używam kurkumy którą można kupić  -->TUTAJ<-- )
1 łyżeczka pieprzu


Przygotowanie:

Wodę wlewamy do małego garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzątku dodajemy 2 łyżki kurkumy i pieprz.
Gotujemy minimum 8 minut co jakiś czas mieszając.
Należy uważać by pasta się nie przypaliła.
Gdy pasta będzie za luźna dodajemy więcej kurkumy, gdy za gęsta dodajemy wodę. 
Przy dodawaniu wody bądź kurkumy należy uwzględnić, że pasta po ostudzeniu zgęstnieje.
Przekładamy do szklanego słoiczka, zakręcamy.
Przechowujemy w lodowce do 3 tygodni.
Dodajemy do wszystkiego.

https://www.facebook.com/szkrabjesam/

źródła:
http://sekrety-zdrowia.org
http://www.daylicooking.pl
http://agnieszkamaciag.pl



Komentarze

  1. Jeśli chciałabym użyć świeżej kurkumy to ile powinnam jej zetrzeć?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty