Prażona kasza jaglana z kiwi i awokado


Bardzo często jemy na śniadanie kasze jaglaną w różnej postaci. Lubię z nią eksperymentować i dodawać wszędzie gdzie się da albo budować na niej całe danie. Smak lekko słodki, lekko kwaśny i do tego królowa kasz. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.

Składniki na 2 porcje :

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 awokado
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:


Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu gdy poczujemy delikatny orzechowy aromat.
Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać.
Wlewamy wodę i pastę z kurkumy.
Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem.
Banan, kiwi i awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy razem z płatkami migdałowymi do kaszy.


Przygotowanie razem z dzieckiem:

Dziecko może:

  • wsypać odmierzoną kaszę jaglaną do garnka
  • mieszać podczas prażenia drewnianą łyżką
  • wlać wodę do kaszy
  • obrać banan
  • pokroić nożem (my używamy noża do masła) awokado, banan i kiwi
  • rozgnieść widelcem
  • mieszać 
  • wsypać płatki migdałowe
  • nałożyć do miseczek





Komentarze

Popularne posty