Prażona kasza jaglana z kiwi i awokado
Bardzo często jemy na śniadanie kasze jaglaną w różnej postaci. Lubię z nią eksperymentować i dodawać wszędzie gdzie się da albo budować na niej całe danie. Smak lekko słodki, lekko kwaśny i do tego królowa kasz. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia.
Składniki na 2 porcje :
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 awokado
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu gdy poczujemy delikatny orzechowy aromat.
Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać.
Wlewamy wodę i pastę z kurkumy.
Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem.
Banan, kiwi i awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy razem z płatkami migdałowymi do kaszy.
Przygotowanie razem z dzieckiem:
Dziecko może:
- wsypać odmierzoną kaszę jaglaną do garnka
- mieszać podczas prażenia drewnianą łyżką
- wlać wodę do kaszy
- obrać banan
- pokroić nożem (my używamy noża do masła) awokado, banan i kiwi
- rozgnieść widelcem
- mieszać
- wsypać płatki migdałowe
- nałożyć do miseczek
Komentarze
Prześlij komentarz