Cieciorka z szpinakiem i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 2 szklanki mleka kokosowego ( przepis na domowe mleko znajdziesz -->TU<-- mleko kokosowe z dobrym składem kupisz -->TUTAJ<--
- 300 g cieciorki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- 4 duże ząbki czosnku
- czarny pieprz
- sól kłodawska
Przygotowanie:
Dzień wcześniej, na noc, namaczamy wypłukaną cieciorkę. Ilość wody powinna być przynajmniej dwukrotnie większa od ilości cieciorki.
Cieciorkę ponownie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z 1 łyżką majeranku.
Szpinak kilka razy dobrze płuczemy, odcinamy łodyżki.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy drobno pokrojony czosnek i oregano, zagotowujemy.
Dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowaną i odcedzoną cieciorkę. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i jeśli macie taką potrzebę to solą. Gotujemy na małym ogniu kolejne 5 minut.
Podajemy z kaszą, ryżem lub zjadamy bez dodatków.
U Nas podana z kaszą jaglaną ugotowaną z pastą z kurkumy. Przepis na pastę z kurkumy znajdziesz -->TU<--
Komentarze
Prześlij komentarz