Kalafior w sosie marchewkowo kokosowym
Składniki:
- kalafior - około 1 kg
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak lub dwa małe
- 1 litr mleka kokosowego przepis na mleko kokosowe
- opcjonalnie sól morska
- ryż, makaron lub kasza do podania
- rukola do podania
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy na parze - max 20 minut. Nie może być rozgotowany.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe dodajemy do niego: poszatkowaną cebulę, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, ziemniak pokrojony w dość sporą kostkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim gazie. Sprawdzamy co jakiś czas miękkość ziemniaków, gdy będą miękkie, zdejmujemy z gazu. Blendujemy na głado. Na tym etapie możemy dosolić.
Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, mieszamy i wstawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy do wrzenia, danie gotowe.
Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem i rukolą.
Fajny przepis, sos wygląda obłędnie, chętnie go wypróbuje 😍 tylko czy czuć w nim kokos? Mąż nie przepada i może ugotowalabym to na mleku migdałowym...? 🤔
OdpowiedzUsuńKokos czuć i to dość intensywnie. My uwielbiamy połączenie mleka kokosowego z czosnkiem w sosach, jeśli nie lubicie smaku kokosu lepiej spróbować z innym mlekiem roślinnym. Życzę smacznego!
Usuń