Keto beza z migdałowo maślanym kremem
Składniki na bezę:
- 10 białek
- 6 łyżek erytrytolu
- szczypta soli
Składniki na krem :
- 150g migdałów
- 200g masła
- 10 żółtek
- erytrytol - ilość wg uznania
Składniki na polewę:
Czekolada 95% lub 99% rozpuszczona w kąpieli wodnej lub olej kokosowy, kakao, erytrytol
Przygotowanie :
Erytrytol mielimy w młynku do kawy.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Następnie, dalej miksując, dodajemy po łyżce erytrytolu.
Wykladamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni - termoobieg na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.
Przygotowanie kremu:
Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem i obieramy z łupinek. Kilka zostawiamy do dekoracji, resztę blendujemy z masłem na gładką masę.
Żółtka łączymy z zmielonym erytrytolem i ubijamy 10 minut w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Łączymy obydwie masy i chwilę blendujemy.
Bezę kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy polewą i orzechami. Wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki około 30 minut przed podaniem.
Najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki około 30 minut przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz