Keto beza z migdałowo maślanym kremem





Składniki na bezę:
- 10 białek
- 6 łyżek erytrytolu
- szczypta soli

Składniki na krem :
- 150g migdałów
- 200g masła
- 10 żółtek
- erytrytol - ilość wg uznania

Składniki na polewę:

Czekolada 95% lub 99% rozpuszczona w kąpieli wodnej lub olej kokosowy, kakao, erytrytol
Przygotowanie :

Erytrytol mielimy w młynku do kawy.

Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Następnie, dalej miksując, dodajemy po łyżce erytrytolu.
Wykladamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni - termoobieg na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.




Przygotowanie kremu:

Migdały zalewamy na chwilę wrzątkiem i obieramy z łupinek. Kilka zostawiamy do dekoracji, resztę blendujemy z masłem na gładką masę. 
Żółtka łączymy z zmielonym erytrytolem i ubijamy 10 minut w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Łączymy obydwie masy i chwilę blendujemy. 

Bezę kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy polewą i orzechami. Wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki około 30 minut przed podaniem. 




Komentarze

Popularne posty