Szczawiowa z soczewicą na mleku kokosowym


Składniki :

- 400g szczawiu
- 1 l mleka kokosowego Real Thai do kupienia tutaj -klik-
- 1 szklanka soczewicy zielonej
- 300g marchewki
- 2 średnie czerwone cebule
- sól kłodawska
- pieprz
- 1 łyżka nasion czarnuszki
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy

Przygotowanie :

Soczewice płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, wstawiamy na średni gaz.
Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do soczewicy  gotujemy na małym gazie.
Na patelnię z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę oleju kokosowego, 1 łyżkę czarnuszki  i 1 łyżeczkę pasty z kurkumy. Wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy poszatkowane czerwone cebule, gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do czasu az cebula zmieknie. W tym czasie przygotowujemy szczaw. Płuczemy, usuwamy łodygi, zostawiamy tylko liście które kroimy.
Gdy cebula zmieknie dodajemy szczaw, chwilę dusimy, az będzie miękki i zmieni kolor.
Dodajemy szczaw do garnka z soczewica i marchewka. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty