Pesto z zielonej pietruszki z prażonymi pestkami dynii
Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- 1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
- 1 ząbek czosnku (można dodać więcej)
- sól wg uznania
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Opcja łatwiejsza : wszystko blendujemy i gotowe :)
Opcja wymagająca więcej czasu:
Natkę pietruszki drobniutko siekamy nożem, dodajemy do niej:
- czosnek przeciśnięty przez praskę,
- pestki dyni rozgniecione w moździerzu lub zmielone w młynku tak by były kawałki a nie mąka,
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól można pominąć a jeśli już chcecie dodać to najlepsza będzie sól kłodawska,
- olej lniany lub inny tłoczony na zimno.
Wszystko dobrze mieszamy.
Na zdjęciu pesto podane z orkiszowym makaronem jeżyki ->do kupienia tutaj<- oraz ogórkiem kiszonym z burakami.
Pesto można podać również z makaronem owsianym -->przepis tutaj<--
Komentarze
Prześlij komentarz