Kokosowo orzechowe ciasteczka jaglane





Składniki :
-1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki zmielonych nerkowcow lub innych orzechów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy Przepis tutaj
- sezam do posypania

Przygotowanie :

Kasze jaglana dobrze płuczemy na siku. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy, gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie cała wodę.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, miksujemy mikserem lub blendujemy .

Następnie dodajemy zmielone orzechy i kokos, miksujemy mikserem lub blendujemy na gładko.
Jesli chcecie by były słodkie, można dodać kilka sztuk, namoczonych wcześniej,  daktyli i razem zblendować.
Formujemy kuleczki, by sobie ułatwić najlepiej mieć przygotowana miseczkę z wodą i przed nabieraniem masy zanurzyć w niej ręce, dzięki temu masa nie klei się do rąk. Kuleczki nakładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, delikatnie rozgniatamy, posypujemy sezamem i ponownie lekko ugniatamy ręką lub widelcem.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 20 minut, następnie włączamy funkcje grill lub termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minut.
https://www.facebook.com/szkrabjesam/

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 zapraszam do śledzenia Szkraba na facebooku https://www.facebook.com/szkrabjesam/

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty