Polędwica z dorsza w panierce pieczona w piekarniku z purre z ziemniaków i surówka



Składniki :

Ryba:
- 4 polędwice z dorsza
- 1 jajko
- 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
- sok z cytryny do skropienia

Purre :
- ziemniaki
- pasta z kurkumy Przepis tutaj
- oliwa z oliwek

Surowka :
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- 1/2 selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pomidor
- olej lniany tłoczny na zimno
- opcjonalnie sol i pieprz czarny




Przygotowanie :

Dorsza płuczemy, skrapiamy cytryną, opcjonalnie solimy i wkładamy na 1h do lodówki .

Purre :
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz.

Surówka
Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych  oczkach.
Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy


Do jesnej miseczki wbijamy jajko, mieszamy widelcem.
Do drugiej zmielone latki owsiane.
Rybe obtaczamy w jajku potem w zmielonych płatkach i znów w  jajku.
Układamy opanierowane poledwice w naczyniu zaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 15 minut. Dorsz będzie soczysty.



Komentarze

  1. Faktycznie ryba pieczona w każdej postaci jest bardzo smaczna i muszę przyznać, że ja chętnie ją jadam. Właśnie dlatego odkąd mam możliwość jedzenia łososia z piekarnika https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-tajska-nuta-pikanterii/ to muszę przyznać, że sprawdza się to znakomicie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty