Zupa szpinakowa na mleku kokosowym z czarną cieciorką


Składniki :

- 500 g świeżego szpinaku
- 500 g czarnej cieciorki
- 1 l mleka kokosowego Przepis tutaj
- 4 średnie ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- pęczek koperku
- olej słonecznikowy tłoczny na zimno
- czarny pieprz


Przygotowanie :
Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i  przepłukujemy czysta wodą.
Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy ziemniaki pokrojone w mala kosteczkę, gotujemy do miękkości.
Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut.
Blendujemy.
Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.
Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy 

Komentarze

Popularne posty