Jaglane rafaello na daktylowo owsianym spodzie - bez mąki, cukru i jaj
Składniki :
Spód:
1 szklanka daktyli
2 szklanki wrzatku
2 szklanki płatków owsianych
Krem
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka kokosu
Miod
Do dekoracji
Jagody goi
Przygotowanie
Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut.
Wyciagamy daktyle i osobnym naczyniu blendujemy na mus
Do wody z daktyli dodajemy zmielone płatki owsiane i mus z daktyli. Miksujemy na gladki krem.
Wykladamy na tortownice o średnicy 24 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200
stopni i pieczemy 30 minut
Krem:
Kasze jaglana dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy do czasu wchłonięcia przez kasze calej wody.
Kokos zalewamy 2 szklankami wrzatku i blendujemy na mus.
Dodajemy kokosowy mus do ugotowanej kaszy i jeszcze raz blendujemy.
Przestudzamy do około 40 stopni i dosładzamy miodem wg uznania.
Krem nakladamy na daktylowo owsiany spod, posypujemy jagodami goi i wstawiamu na noc do lodowki.

Ciekawy pomysł. Używalam tylko 2 razy kaszę jaglaną do ciast, a coraz bardziej sjest popularna, więc najwyższa pora więcej z nią pokombinować 😃 dziękuję za dołączenie do akcji kulinarnej Wypieczone Święta Wielkanoc 2018 😃 wesołych świąt!
OdpowiedzUsuń