Miodowo korabowe babeczki
Składniki:
- 4 jaja
- 7 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki mąki zytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku Biovegan
- 2 łyżki karobu
- 1/2 szklanki rodzynek
- szczypta soli
- 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Przecedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obtaczamy w łyżce mąki zytniej.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka z szczypta soli ubijamy na gładką masę.
Dodajemy żółtka i miód. Miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane przez sitko mąki, korab i proszek oraz rodzynki. Delikatnie miksujemy by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Nakładamy do silikonowych foremek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Pieczemy 30 minut.
#wielkanoc #zdrowejedzenie #dobresłodycze#babeczki #bezcukru #rodzynki #blw#bobaslubiwybór
Komentarze
Prześlij komentarz