Czekoladowy tort z fasoli - bez cukru, mąki.



Składniki ciasto na blachę o średnicy 26 cm


  • ok. 1300 g fasoli czerwonej ugotowanej lub 4 puszki 
  • 12 jajek
  • 10 łyżek syropu klonowego
  • 14  łyżek prawdziwego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki eko proszku do pieczenia
  • 12 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Składniki krem:
  • 3 szklanki nerkówców
  • 1,5 szklanki rodzynek
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 8 łyżek kakao prawdziwego
  • 6 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
  • 2 puszki mleka kokosowego 
Składniki polewa:
  • 1 czekolada 99%
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • opcjonalnie syrop klonowy do smaku


Przygotowanie:

Ciasto:

Żółtka oddzielamy od białek.
Fasolę przecedzamy. W przypadku użycia fasoli z puszki należy odlać wodę i wypłukać na sitku.
Do białek dodajemy szczyptę soli - ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z syropem klonowym. Dodajemy fasolę i blendujemy na gładką masę. 
Dodajemy pozostałe składniki (oprócz piany z białek) i miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 50 minut. 
Sprawdzamy patyczkiem - powinien być suchy.
Jeśli jest mokry wstawiamy na kolejne 10 minut.
Zostawiamy do przestudzenia.w piekarniku.

Krem:

Dzień wcześniej na noc:
-mleko wstawiamy do lodówki 
-nerkowce, rodzynki i daktyle zalewamy wodą.

Następnego dnia odlewamy wodę z której zostawiamy 1/2 szklanki, które wlewamy z powrotem i blendujemy. Dodajemy kakao, płynny olej kokosowy, mieszamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Ubijamy śmietankę z mleka, dodajemy masę z lodówki i mamy gotowy krem.


Polewa:

Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy w ilości według uznania.



Biszkopt przecinamy na 3 części. Przekładamy kremem, należy zostawić krem na boki tortu.
Na górę nakładamy polewę. Wstawiamy na kilka godzin  do lodówki.








Komentarze

Popularne posty