Migdadałowe pesto z avokado z makaronem orkiszowym
Szybki obiad.
Gdy czasem przeliczymy się z czasem, warto mieć w zasięgu produkty z których zrobimy coś w 10 minut :) Nie trzeba sięgać po coś gotowego, przetworzonego i nie zdrowego. Niezawodne jest pesto podane z makaronem. Ja mam zamrożone pesto z liści marchewki, z bazylii, z pietruszki itd . Używam ich wtedy gdy już wiem dzień wcześniej, że za dużo czasu na zakupy czy gotowanie nie będzie. Dzisiejsze pesto zajmuje jeszcze mniej czasu ( nie trzeba go odmrażać :) ) .
Awokado zawiera zdrowy tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina i zeaksantyna, jest również bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki tym tłuszczom organizm przyswaja 4 razy 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, dlatego też pomidorki znalazły się w tym daniu.
Składniki:
pesto:
- 3 avokado
- 1 szklanka migdałów lub płatków migdałowych
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie sól morska do smaku
pozostałe:
- pomidorki
- ulubiony makaron - u Nas orkiszowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto blendujemy.
lub:
Avokado ugniatamy widelcem.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Migdały mielimy w młynku do kawy.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą do smaku.
Makaron gotujemy al dente.
Dodajemy pesto. ( dodajemy tyle ile lubimy, gdy zostanie nam pesto możemy wykorzystać je na kanapki na kolację)
Dobrze mieszamy.
Nakładamy na talerze.
Na górę układamy połówki pomidorków.
Komentarze
Prześlij komentarz