Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

- 400 g soczewicy czerwonej 
- 4 cebule 
- 6 ząbków czosnku 
- łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru 
- 400 ml przecieru pomidorowego 
- 2 marchewki 
- 1/2 selera 
- 2 pietruszki 
- 1 szklanka mleka kokosowego 
- 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury (KurkumaKozieradka, Imbir, Kminek, kardamon, pieprz czarny, ostra PaprykaKolendra siewna , papryka słodka, CzosnekGoździkiGałka Muszkatołowa , Cynamon )
- 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgine 
- 1 łyżeczka soli himalajskiej - opcjonalnie
- 2 łyżki czarnuszki

Przygotowanie:

Cebulę drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czarnuszkę i zalewamy wodą - tak by przykryć cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż cebula się zeszkli a woda odparuje.

Dodajemy seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody. 
Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i  gotujemy do miękkości warzyw.

 Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól.
Gotujemy około 15 minut.

Komentarze

Popularne posty