Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 pietruszki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury (Kurkuma, Kozieradka, Imbir, Kminek, kardamon, pieprz czarny, ostra Papryka, Kolendra siewna , papryka słodka, Czosnek, Goździki, Gałka Muszkatołowa , Cynamon )
- 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgine
- 1 łyżeczka soli himalajskiej - opcjonalnie
- 2 łyżki czarnuszki
Przygotowanie:
Cebulę drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czarnuszkę i zalewamy wodą - tak by przykryć cebulę. Gotujemy na małym ogniu aż cebula się zeszkli a woda odparuje.
Dodajemy seler, pietruszkę i marchew - potarte na tarce na dużych oczkach. Zlewamy 2 litrami wody.
Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw.
Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól.
Gotujemy około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz