Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym

Składniki sos:
- 4 czerwone papryki 
- 4 cebule 
- 2 szklanki wody 
- opcjonalne sól 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 

Składniki pulpety :
-1 szklanka kaszy jaglanej 
- 1 szklanka soczewicy czerwonej 
- 1 marchew 
- 2 jajka 
- pęczek pietruszki 
- 6 ząbków czosnku 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- opcjonalne sól 


Kasze jaglana i soczewice dobrze płuczemy i gotujemy w oddzielnych garnkach. 

Papryki myjemy, czyścimy, kroimy na pół, cebule obieramy i kroimy na pół - układamy na  foremce wyłożonej papierem do pieczenia . 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy około 40 minut. 
 Po upieczeniu obieramy papryki, blendujemy je razem z cebulami i 2 szklankami wody. Zagotowujemy. Opcjonalnie solimy.

Do dużej miski wkładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.

Formujemy pulpety, układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję.
Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem.

Zalewamy sosem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Zapiekamy około 40 minut.

Komentarze

Popularne posty