Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym
Składniki sos:
- 4 czerwone papryki
- 4 cebule
- 2 szklanki wody
- opcjonalne sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki pulpety :
-1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 marchew
- 2 jajka
- pęczek pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalne sól
Kasze jaglana i soczewice dobrze płuczemy i gotujemy w oddzielnych garnkach.
Papryki myjemy, czyścimy, kroimy na pół, cebule obieramy i kroimy na pół - układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu obieramy papryki, blendujemy je razem z cebulami i 2 szklankami wody. Zagotowujemy. Opcjonalnie solimy.
Do dużej miski wkładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, marchew potartą na tarce na dużych oczkach, poszatkowaną pietruszkę zieloną, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, wbijamy 2 jajka i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy pulpety, układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję.
Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem.
Zalewamy sosem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Zapiekamy około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz