Pieczone pierogi z plantanami i brokułami
Składniki na ciasto :
- 6 szklanek mąki zytniej pełnoziarnistej
- 150 ml gorącej wody
- 6 łyżeczek masła
Składniki na farsz :
- 1 plantan zielony
- brokuły
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 1/2 szklanki kaszy bulgur drobnoziarnistej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka kolendry (całej )
- 1 szklanka wody
- opcjonalne łyżeczka soli himalajskiej
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy do miski przez sitko.
Dodajemy masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Po trochę dolewamy wodę. Cały czas mieszając. Wykładamy na stolicę, wyrabiamy. Formujemy kulę, odkładamy na 40 minut do miski, przykrywamy mokrą ściereczka.
Plantan obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy razem z brokułami na parze.
Jajka gotujemy na twardo.
Kasze bulgur pluczemy, zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kolendrę i Czarnuszke ucieramy w mozdziezu.
Cebule szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praske, następnie wkładamy do rondelka, zalewamy szklanka wody i trzymamy na małym ogniu do całkowitego odparowania wody. Mniej więcej w połowie dodajemy kolendrę i Czarnuszke a pod sam koniec łyżkę masła.
Ugotowane plantany, brokuły, jajka i kasze blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Opcjonalnie dosalamy.
Odrywamy po kawałku masy, wyrabiamy i wałkujemy. Wycinamy szklanka kółeczka, nakładamy farsz, brzegi smarujemy woda i zaklejamy
Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Pyszne również na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz