Owsiane pierogi z parowaru z brokułami


Ciasto przepis  podstawowy :
- 2 szklanki  płatków owsianych 
- 1 szklanka wrzątku 
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 4 łyżki płatków do podsypania 

Ciasto dodatki : 
- garść szpinaku 
- 1 łyżka czarnuszki 

Farsz :
- brokuły 500g 
- 1 marchew 
- pęczek szczypiorku 
- 1 ząbek czosnku 
- serek Mój Ulubiony - Wieluń 200 g

Przygotowanie:

Ciasto przepis podstawowy :

Płatki owsiane  mielimy. Zalewamy wrzątkiem,  wyrabiamy ciasto. Do podsypania używamy zmielonych płatków.

Ciasto przepis z dodatkami:

Płatki owsiane mielimy. Szpinak zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Zalewamy zmielone płatki, dodajemy czarnuszke utartą w mozdziezu i wyrabiamy ciasto. 

Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy mokrą ściereczka. 

Farsz: 
Brokuły i marchew gotujemy na parze. Przestudzamy. 
Blendujemy wszystkie składniki oprócz zielonej cebulki która dodajemy poszatkowana do zblendowanej masy. 

Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy szklanka kółka, nakładamy na środek farsz i zamykamy, zaciskajac brzegi. 

Włączamy parowar. 
Do naczynia wkładamy papier do pieczenia. 
Gotujemy pierogi około 10 minut. 


Komentarze

Popularne posty