Owsiane pierogi z parowaru z brokułami
Ciasto przepis podstawowy :
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki płatków do podsypania
Ciasto dodatki :
- garść szpinaku
- 1 łyżka czarnuszki
Farsz :
- brokuły 500g
- 1 marchew
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- serek Mój Ulubiony - Wieluń 200 g
Przygotowanie:
Ciasto przepis podstawowy :
Płatki owsiane mielimy. Zalewamy wrzątkiem, wyrabiamy ciasto. Do podsypania używamy zmielonych płatków.
Ciasto przepis z dodatkami:
Płatki owsiane mielimy. Szpinak zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Zalewamy zmielone płatki, dodajemy czarnuszke utartą w mozdziezu i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy mokrą ściereczka.
Farsz:
Brokuły i marchew gotujemy na parze. Przestudzamy.
Blendujemy wszystkie składniki oprócz zielonej cebulki która dodajemy poszatkowana do zblendowanej masy.
Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy, wycinamy szklanka kółka, nakładamy na środek farsz i zamykamy, zaciskajac brzegi.
Włączamy parowar.
Do naczynia wkładamy papier do pieczenia.
Gotujemy pierogi około 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz