Muffinki Brownie z kaszy jaglanej

Składniki :

- 3 duże łyżki surowej kaszy jaglanej 
- 1 łyżeczka oleju kokosowego 
- 2 banany 
- 3 łyżki kakao 
- 5 łyżek płatków owsianych 
- 2 jajka 
- garść orzechów włoskich 
- 2 łyżki słonecznika 
- sezam do posypania 




Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do przestudzenia.
Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy.
Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Nakładamy do silikonowych foremek. 
Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy w zimnej wodzie.
Posypujemy sezamem.( Tą czynność wykonał moja szkrabowa siedząc w chuście)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 (termoobieg) i pieczemy maksymalnie 25 minut, u mnie wystarczyło 20. Sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy.





Komentarze

Popularne posty