Kasza jaglana z mandarynką i persymoną


Składniki na 2 lub 3 porcje:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki lnu złosistego / można użyć zwykłego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 mandarynki
- 1 persymona

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Można zacząć płukanie od polania wrzątkiem a potem płukać do czystej wody pod kranem.
U Nas kasza jaglana idzie jak woda, dlatego zawsze kupuję w większej ilości, wychodzi wiele taniej.
Np. tutaj możecie kupić 5 kg za 16, 50 co daje 3,30 zł za 1 kg. 
Kaszę zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy bez mieszania do czasu wchłonięcia całej wody. 
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy.
Len mielimy, zalewamy 5 łyżkami wrzątku, dokładnie mieszamy i dodajemy do kaszy, mieszamy.
Kaszę nakładamy do małych miseczek, na górę układamy owoce.



Komentarze

Popularne posty