Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami


Składniki:


- 3 małe cukinie 
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej 
- 1 marchew 
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli
- 1 łyżka czarnuszki
- 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody
- łyżka poszatkowanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kasze dobrze pluczemy i gotujemy.
Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i dodajemy poszatkowana cebulę i czarnuszke.
 Szklimy do odparowania wody.
Cukinie dobrze myjemy - ja myje w eko płynie do mycia naczyń. Przecinamy na pół, wydrazamy. Układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia.
Do cebuli dodajemy Słonecznik i delikatnie prazymy, często mieszając. Dodajemy koncentrat plus 200 ml wody, wydrazone części cukini, czosnek przecisniety przez praske, marchew i pietruszkę potarte na tarce na dużych oczkach. Chwilę dusimy. Dodajemy kasze, oliwę i natkę pietruszki zielonej. Mieszamy. 
Nakładamy farsz do cukini.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220.
Pieczemy około 30/ 40 minut :-)

Komentarze

Popularne posty