Bułeczki z mlekiem migdałowym



Bułeczki z mlekiem migdalowym
- 1 szklanka mąki orkiszowej 
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus do posypania 
- 2 łyżki mąki kokosowej 
- 25 g świeżych drożdży 
- 1 szklanka mleka migdalowego plus trochę do posmarowania
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego 
- 3 łyżki letniej wody

Do posypania sezam i czarnuszka.
Drożdże pokruszyc do małej miseczki, zalać 3 łyżkami letniej wody i wymieszać tak by drożdże się rozpuścily
Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko migdałowe, drożdże i olej kokosowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie ciągnące i klejące się do rąk. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Urywamy po kawałku ciasta na obsypane mąka ręce, formujemy bułeczki. Układamy na blasze. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 do 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni - program góra - dół
Nacinamy każda buleczke na pół, smarujemy mlekiem migdalowym, posypujemy czarnuszka i sezamem.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Popularne posty