Konopna straciatella na karobowym spodzie - keto, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu



Konopie, to najbardziej kompletne źródło białka w całym królestwie roślin. Z tego tez powodu zaliczane są do grupy produktów superfood. Bogate w aminokwasy egzogenne, kwas tłuszczowy (optymalny stosunek kwasów omega – 3 do omega – 6) i błonnik pokarmowy. Naturalne źródło witaminy E oraz cynku, fosforu i żelaza.

Składniki na spód :

- 3 jajka
- 15g karobu
- 40g oleju kokosowego
- 30g mąki kokosowej
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu jablkowego

Składniki na masę :

- 100g nasion konopi nie łuskanych
- 250ml mleka kokosowego Real Thai
- 500 ml wody
- 20g żelatyny
- 90g oleju kokosowego
- 100g wiórki kokosowe
- erytrytol do smaku

Przygotowanie spodu (tortownica około 24 cm) :

Jajka miksujemy. Dodajemy ostudzony płynny olej kokosowy, miksujemy . Dodajemy pozostałe składniki, chwilę miksujemy na małych obrotach.
Ciasto wlewamy na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Pieczemy 25 minut. Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie masy :

Nasiona konopi moczymy przez noc. Wodę wylewamy. 
Konopie, kokos, mleko kokosowe, płynny olej kokosowy i wodę blendujemy.
Żelatyne zalewamy kilkoma łyżkami wody o temperaturze 50 stopni, mieszamy i ja rozpuszczamy, przestudzoną dodajemy do masy. Wszystko mieszamy. 
Dodajemy do smaku erytrytol  jeśli mamy taką potrzebę. Wkładamy do lekkiego stężenia do lodówki, następnie wlewamy na spód. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Podajemy z owocami. Wyśmienicie smakuje z malinami lub jeżynami.
Można na górę posypać karobem i ułożyć owoce.

Wartości odżywcze dla porcji 150g bez owoców na górze :

Kcal 358 W4g/B9,1g/T33,5g

Komentarze

Popularne posty