Burgery z konopi i kalafiora z sosem pieczarkowym - keto, bez laktozy, bez glutenu



Składniki burgery (około 11szt):

- 300g kalafiora (około 1/2 średniego kalafiora) 
- 150g konopi siewnej nie łuskanej
- 4 ząbki czosnku (15g)
- cebula (100g)
- 20g natki pietruszki 
- 30g oleju kokosowego rafinowanego
- 1 jajko 
- 20 g mąki kokosowej 
- sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi 

Składniki na sos :

- 300g pieczarek 
- 100g oleju kokosowego rafinowanego 
- cebula (100g)
- sól kłodawska  pieprz, kurkuma  papryka słodka, czosnek niedźwiedzi 

Skladniki na sałatkę :
- cukinia 
- rukola 
- ocet jabłkowy niefiltrowany 
- olej konopny 
- czosnek niedźwiedzi 


Przygotowanie burgery :

Ziarna konopi moczymy minimum 12 h w wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn) 

Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), pieczarki i ziarna konopii.
Dodajemy poszatkiwaną cebule i czosnek, jajko, mąkę kokosowa oraz przyprawy. 
Wszystko dokładnie mieszamy. 
Formujemy kulki, spłaszczamy na burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg), pieczemy około 30 minut.

Przygotowanie sos. 
Na patelni z grubym dnem, na malutkim ogniu rozpuszczczamy olej kokosowy, dodajemy poszatkowane pieczarki, cebulę i przyprawy. 
Trzymamy na malutkim ogniu do miękkości i odparowania wody (u mnie minimum gazu na najmniejszym palniku). 

Na talerze nakładamy rukole, cukinie, skrapiamy octem jabłkowym i olejem konopnym oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. 
Nakładamy burgery a na nie sos pieczarkowy. 
Smacznego  




Komentarze

Popularne posty