Burgery z konopi i kalafiora z sosem pieczarkowym - keto, bez laktozy, bez glutenu
Składniki burgery (około 11szt):
- 300g kalafiora (około 1/2 średniego kalafiora)
- 150g konopi siewnej nie łuskanej
- 4 ząbki czosnku (15g)
- cebula (100g)
- 20g natki pietruszki
- 30g oleju kokosowego rafinowanego
- 1 jajko
- 20 g mąki kokosowej
- sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
Składniki na sos :
- 300g pieczarek
- 100g oleju kokosowego rafinowanego
- cebula (100g)
- sól kłodawska pieprz, kurkuma papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
Skladniki na sałatkę :
- cukinia
- rukola
- ocet jabłkowy niefiltrowany
- olej konopny
- czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie burgery :
Ziarna konopi moczymy minimum 12 h w wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn)
Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki, olej kokosowy (rozpuszczony w kąpieli wodnej), pieczarki i ziarna konopii.
Dodajemy poszatkiwaną cebule i czosnek, jajko, mąkę kokosowa oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki, spłaszczamy na burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni (termoobieg), pieczemy około 30 minut.
Przygotowanie sos.
Na patelni z grubym dnem, na malutkim ogniu rozpuszczczamy olej kokosowy, dodajemy poszatkowane pieczarki, cebulę i przyprawy.
Trzymamy na malutkim ogniu do miękkości i odparowania wody (u mnie minimum gazu na najmniejszym palniku).
Na talerze nakładamy rukole, cukinie, skrapiamy octem jabłkowym i olejem konopnym oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.
Nakładamy burgery a na nie sos pieczarkowy.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz