Placki z pasternaku z piekarnika - bezglutenowe


W starożytności spożywano pasternak przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu ponieważ pobudza trawienie. Wygląda identycznie jak pietruszka, ale jest od niej słodszy. Zapachem przypomina marchewkę. Jest źródłem witaminy C, białka, pektyn i błonnika. Zawiera również: magnez, potas, wapń, żelazo, witaminy E, PP i A. Ma właściwości odtruwające organizm. 
Pasternak zawiera niezwykle cenne dla zdrowia związki kumarynowe, które pozytywnie wpływają na trawienie. Furanokumaryny, w tym ksynatoksyna i bargapten poprawiają gospodarkę trawienną.

Składniki:

- 1 korzeń pasternku
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki z tapioki do kupienia tutaj lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka suszonego koperku
- 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Warzywa trzemy na tarce: pasternak na dużych oczkach, ziemniak na najmniejszych.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy. 
Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg.
Pieczemy 30 minut.
Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką.
Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre.







Komentarze

Popularne posty