Makówki bez cukru i laktozy
Składniki:
- 300 g maku mielonego
- 2 szkl. mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 50 g migdałów (wcześniej namoczonych i obranych)
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych)
- 2 bułki pszenne
- ok. 2 szkl. mleka sojowego (bez cukru) do namoczenia bułki
Mak zalewamy litrem wrzącej wody, gotujemy przez 15-20 min.
Odstawiamy na jakiś czas ( u mnie cała noc, ale niekoniecznie)
Później dolewamy 2 szkl. mleka i gotujemy aż mak nasiąknie i odrobinę zgęstnieje.
Namoczone wcześniej orzechy kroimy drobniej, jednak nie bardzo drobno.
Do ostudzonego maku dodajemy miód i owoce z orzechami, całość dokładnie mieszamy.
Bułki kroimy na kromki ok. 1,5-2 cm.
Namaczamy w mleku i układamy w naczyniu na przemian z masą makową.
Odstawiamy do lodówki
(oryginalny przepis: http://szczypta-wege.blog.pl )
Komentarze
Prześlij komentarz