Makówki bez cukru i laktozy

Składniki:


  • 300 g maku mielonego
  • 2 szkl. mleka kokosowego
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 50 g migdałów (wcześniej namoczonych i obranych)
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych)

  • 2 bułki pszenne 
  • ok. 2 szkl. mleka sojowego (bez cukru) do namoczenia bułki

Mak zalewamy litrem wrzącej wody, gotujemy przez 15-20 min.
Odstawiamy na jakiś czas ( u mnie cała noc, ale niekoniecznie)
Później dolewamy 2 szkl. mleka i gotujemy aż mak nasiąknie i odrobinę zgęstnieje.
Namoczone wcześniej orzechy kroimy drobniej, jednak nie bardzo drobno.

Do ostudzonego maku dodajemy miód i owoce z orzechami, całość dokładnie mieszamy.

Bułki  kroimy na kromki ok. 1,5-2 cm.
Namaczamy w mleku i układamy w naczyniu na przemian z masą makową.
Odstawiamy do lodówki

(oryginalny przepis: http://szczypta-wege.blog.pl )

Komentarze

Popularne posty