Czekoladowy tort z fasoli - bez cukru, mąki.
Składniki ciasto na blachę o średnicy 26 cm
- ok. 1300 g fasoli czerwonej ugotowanej lub 4 puszki
- 12 jajek
- 10 łyżek syropu klonowego
- 14 łyżek prawdziwego kakao
- 3 płaskie łyżeczki eko proszku do pieczenia
- 12 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki krem:
- 3 szklanki nerkówców
- 1,5 szklanki rodzynek
- 1,5 szklanki daktyli
- 8 łyżek kakao prawdziwego
- 6 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego w kąpieli wodnej
- 2 puszki mleka kokosowego
Składniki polewa:
Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od białek.
Fasolę przecedzamy. W przypadku użycia fasoli z puszki należy odlać wodę i wypłukać na sitku.
Do białek dodajemy szczyptę soli - ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z syropem klonowym. Dodajemy fasolę i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy pozostałe składniki (oprócz piany z białek) i miksujemy.
Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 50 minut.
Sprawdzamy patyczkiem - powinien być suchy.
Jeśli jest mokry wstawiamy na kolejne 10 minut.
Zostawiamy do przestudzenia.w piekarniku.
Krem:
Dzień wcześniej na noc:
-mleko wstawiamy do lodówki
-nerkowce, rodzynki i daktyle zalewamy wodą.
Następnego dnia odlewamy wodę z której zostawiamy 1/2 szklanki, które wlewamy z powrotem i blendujemy. Dodajemy kakao, płynny olej kokosowy, mieszamy i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Ubijamy śmietankę z mleka, dodajemy masę z lodówki i mamy gotowy krem.
Polewa:
Czekoladę i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko kokosowe oraz syrop klonowy w ilości według uznania.
Biszkopt przecinamy na 3 części. Przekładamy kremem, należy zostawić krem na boki tortu.
Na górę nakładamy polewę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz