Makaron z cukinii z sosem z czerwonej soczewicy, pomidorów i papryki
Składniki:
Makaron:
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie sól morska lub himalajska
Sos:
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka wody
- 2 łyżki pasty z kurkumy
- opcjonalnie sól morska lub himalajska
- 2 łyżki masła
Przepis na pastę z kurkumy:
http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/
Przygotowanie:
Cukinie obieramy, kroimy na frytki - ja użyłam do tego szatkownicy.
Wkładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy poszatkowana cebulę i zagotowujemy.
Dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 10 minut.
Dodajemy wcześniej wyplukana soczewicę, pastę z kurkumy i opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu aż wszytko będzie miękkie.
Dodajemy masło. Chwilę blendujemy, tak by zgęstniało ale by pozostały kawałki :-)
Wyjmujemy cukinie, mieszamy z gorącym sosem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz