Laskowy krem z awokado - bez cukru, fit


Nutella z smaczliwki wdzięcznej czyli awokado i orzechów laskowych, na pewno będzie lepszym wyborem od nutelli czy jej podobnych kremów a smakiem nie ustępuje ani troszeczkę  Świetna do kanapek, placuszków.

Smaczliwka wdzięczna czyli awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Awokado jest owocem bardzo tłustym (ok. 15 % masy miąższu to tłuszcz), a co za tym idzie - kalorycznym (160 kcal na 100 gram), nie są to jednak tzw. „puste kalorie” tylko otoczone licznymi wartościowymi składnikami odżywczymi. Tłuszcze zawarte w awokado to tłuszcze nienasycone (jedno - głównie kwas oleinowy i wielonienasycone - dość dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia
Orzechy laskowe są doskonałym źródłem witaminy E. 100 gramów tej smacznej przekąski dostarcza aż 15 mg tej substancji - to ilość, która pokrywa około 100% dziennego nań zapotrzebowania. Dzięki temu orzechy laskowe dbają o kondycję i wygląd naszej skóry, poprawiając jej koloryt, nawodnienie i jędrność. Witamina E ma ponadto dodatkowe właściwości. Jej brak w codziennej diecie sprzyja rozdrażnieniu, powoduje problemy z koncentracją oraz pamięcią, osłabienie mięśni, słabszy wzrok, a nawet i bezpłodność. Co więcej, witamina E zapobiega licznym chorobom serca, w tym też redukuje ryzyko jego zawału.

   Orzechy laskowe są również bardzo dobrym źródłem wszystkich witamin z grupy B (poza B12), a w szczególności witaminy B1 (odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego, gojenie się ran i procesy metaboliczne zachodzące w komórkach) i witaminy B6 (jest koenzymem dla ponad 100 enzymów, w tym biorących udział min. w przemianach aminokwasów, procesach trawienia i przyswajania białek, a także łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, poprawa procesów koncentracji i uwagi poprzez usprawnianie wykorzystania energii z węglowodanów).

   Jako że orzechy laskowe są dobrym źródłem kwasu foliowego, ich spożywanie poleca się przyszłym mamom. Pamiętajmy, iż niedobory owego składnika pokarmowego wynikające z nieprawidłowej diety ciężarnych kobiet mogą skutkować poważnymi zaburzeniami w rozwoju płodu. Warto również dodać, iż orzechy laskowe często łagodzą objawy tzw. porannych mdłości.

   Niemniej, z ilością spożywanych orzechów laskowych nie można przesadzać. Dostarczają one bowiem bardzo dużych ilości manganu (jego zawartość w 100 gramach orzechów odpowiada ponad 700% dziennego nań zapotrzebowania). Pierwiastek ten jest niezbędny do np. prawidłowego rozwoju fizycznego, niemniej jego permanentny nadmiar w codziennym menu może doprowadzić do różnego rodzaju zaburzeń pracy układu nerwowego.

   Godną uwagi jest wysoka zawartość miedzi w orzechach laskowych. W 100 gramach zawierają one bowiem ilość miedzi, która niemal dwukrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Dzięki temu orzechy laskowe zapobiegają anemii oraz wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

   Orzechy laskowe są również kopalnią magnezu, przez co doskonale wspomagają radzenie sobie ze stresem, walczą z bezsennością, a także zapobiegają skurczom mięśni. Powinny być włączone do diety wszystkich tych osób, które piją duże ilości kawy, gdyż napój ten, jakkolwiek smaczny by nie był, wypłukuje magnez z organizmu.

   Warto również wspomnieć o tym, iż w orzechach laskowych znajdują się również całkiem spore ilości fosforu, wapnia, żelaza, cynku, potasu, a także, choć już w mniejszym stopniu, selenu. Dzięki temu orzechy laskowe wzmacniają zęby i kości, redukują zmiany trądzikowe, mają pozytywny wpływ na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.
(http://www.odzywianie.info.pl)

Składniki:


  • 1 awokado
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki karobu
  • 5 daktyli

Przygotowanie:

Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Wodę odlewamy.
Orzechy mielimy w młynku do kawy.
Wszystkie składniki blendujemy.

Komentarze

Popularne posty